Rome, Syurga Pizza

21 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Rom disebut dari pelbagai sebutan iaitu bahasa Itali: Roma, bahasa Latin: Roma, manakala bahasa Inggeris: Rome merupakan ibu negara Itali dan bandar raya terbesar dan paling ramai penduduk negara itu, dengan lebih 2.7 juta penduduk dalam sebuah perbandaran lebih kurang 1,285.3 km2 (496.3 batu persegi), manakala penduduk kawasan bandar adalah dianggarkan 3.46 juta oleh Eurostat.  OECD menganggarkan Kawasan metropolitan Rom mempunyai 3.7 juta penduduk. Bandar ini terletak di bahagian barat-tengah Semenanjung Itali di sungai Tiber.

Antara tarikan menarik di Rom ialah Pizza. Semestinya anda akan jatuh cinta dengan kelazatan pizza yang mempesona dan kombinasi rasa lezat yang telah membuat bangsa Eropa yang besar ini menjadi sinonim untuk ‘syurga foodie’. Dengan banyak pilihan pizza. Salah satu pizza yang menarik perhatian ialah Angelo Ietti dianggap sebagai Master adonan ragi sejak dahulu. Ini bukan suatu kebetulan bahwa ia telah dua kali Juara Dunia Pizza. Anda akan menemukan juga “pemasok” (baso goreng Italia) dan Romawi yang khas gorengan lainnya. Walaupun lebih dari 20 tahun, tempat itu adalah salah satu pembuat pizza yang paling populer di Roma.

Rom adalah sebuah bandar yang beroperasi lebih dari banyak jenis kafein. Dibawa dari zaman kanak-kanak pada titisan roust Robusta yang gelap, orang Rom cenderung menuntut kopi yang pahit, panas panas, dan terburu-buru. Konsep “Makanan Lambat” dilahirkan di Rom, dan setelah menunggu waktu yang cukup, kopi istimewa akhirnya di hantar ke adegan gastronomi ibu kota Itali. Dan pada masa yang sama orang-orang Rom dan pelawat kepada kopi khas dari roasteries di seluruh Eropah.

Andai anda merancang untuk bercuti ke Rome Italy, jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa dan di mana saja. Untuk wangian “Fantastico!”, apa kata dapatkan DX Andela dan DX Brave yang sesuai dipakai sambil menikmati keenakan Pizza yang lazat! dan suasana persekitaran yang indah . Tentunya memberi mood ceria dan bergembira kepada siapa saja yang memakainya!