Perfume Mahal Tapi Baunya Tak Kekal Lama?

16 April 2019 Izzati Hassan Tips

Siapa suka kan bila beli perfume mahal-mahal tapi bau tak ‘lekat’. Rasa membazir pun ada. Bukan senang nak cari duit. Hehehe…

Tapi, kalau tak pakai perfume, rasa macam serba-serbi kurang pulak kan.. Sebab dengan perfume ni, sedikit sebanyak boleh meningkatkan keyakinan diri dan menyerlahkan personaliti seseorang. Betul tak?

Tapi macam mana nak kekalkan ketahanan bau perfume ni? Jom semak tips di bawah!

Kesalahan yang sering di lakukan.

  1. Pakai minyak wangi semasa badan anda basah

Kebiasaanya kita memang memakai minyak wangi selepas mandi. Namun jangan terus memakainya dengan badan yang basah. Pakai semasa badan dalam keadaan yang lembab, bukan basah. Kerana apabila badan kita lembab, kulit kita akan mengeluarkan minyak semula jadi supaya minyak wangi yang kita pakai lebih sebati dengan minyak yang terdapat pada kulit kita.

  1. Pakai minyak wangi lebih dari satu pada masa yang sama

Setiap minyak wangi mempunyai aroma dan keistimewaannya tersendiri. Jika kita menggunakan minyak wangi lebih dari satu aroma, aroma minyak ini akan hilang dan akan merosakkan ciri-ciri minyak wangi tersebut dan juga boleh menimbulkan bau yang kurang menyenangkan.

  1. Pakai minyak wangi di tempat yang salah

Minyak wangi akan berkesan pada bahagian kulit yang panas dan yang mempunyai pengaliran darah yang baik. Oleh itu, kenal pasti dulu tempat atau bahagian tubuh yang perlu anda kenakan minyak wangi.

  1. Pakai minyak wangi di baju.

Tubuh kita secara semulajadi mengeluarkan haba dan, seperti penyebar aromaterapi, badan anda menghangatkan dan menguap minyak wangi, seterusnya akan mengeluarkan aroma minyak wangi tersebut. Apabila anda menggunakan minyak wangi untuk pakaian anda, anda tidak hanya mengambil risiko mengotorkan pakaian anda, tetapi anda tidak mengeluarkan aroma dengan cara yang anda perlukan. “Jangan menutupinya dengan pakaian anda,” sebaliknya menyasarkan semburan wangian di kawasan yang terdedah kepada udara seperti titik denyut leher dan pergelangan tangan atau siku dalaman.

 

  1. Menggosok minyak wangi selepas pakai.

Kalau anda membeli minyak wangi yang jenis semburan (spray), selepas sembur jangan gosok, Mengapa? Geseran yang dihasilkan oleh menggosok, dia terus, “memanaskan kulit, yang menghasilkan enzim semulajadi yang mengubah aroma, selain itu, molekul atau partikel-partikel kecil yang terdapat pada minyak wangi anda akan pecah, seterusnya akan menghilangkan aroma minyak wangi. Sama juga dengan jenis yang calit, atau rool on sapu dan biarkan sahaja.

  1. Pakai minyak wangi di tempat mana anda memakai barang perhiasan seperti jam dan gelang.

Anda dilarang keras untuk memakai minyak wangi pada barang perhiasan anda. Unsur-unsur kimia yang terdapat dalam barang perhiasan akan mempengaruhi bau minyak wangi apabila bercampur. Jadi minyak wangi anda tidak akan bertahan lama. Selain itu, bimbang molekul-molekul minyak wangi ini akan merosakkan barang perhiasan anda.

  1. Meletakkan minyak wangi anda di tempat yang terlalu panas /terlalu sejuk

Minyak wangi hampir seperti organisme hidup-ia amat sensitif terhadap perubahan alam sekitar. “Parfum tidak suka pergi dari sejuk ke panas,” peralihan suhu itu “menanggalkan tindak balas kimia yang tidak dijangka dalam bahan-bahan semulajadi yang ada didalam minyak wangi tersebut. Jadi cara penyimpanan juga perlu anda titik beratkan kerana, jika anda menyimpan minyak wangi di tempat yang tidak sesuai, ianya akan merosakkan molekul –molekul yang menaikkan aroma minyak wangi tersebut.

Minyak wangi hendaklah di simpan pada suhu bilik, tidak terlalu panas atau sejuk dan gelap. Jangan sesekali anda menyimpan minyak wangi di dalam kereta anda. Kereta adalah tempat yang panas, sudah tentu ini akan menjejaskan kualiti minyak wangi anda. Tempat terbaik untuk menyimpan wangian adalah pada kotak yang asalnya, dan pada suhu bilik.

  1. Membiarkan kulit anda menjadi kering

Memastikan kulit anda sentiasa lembap adalah kunci untuk membuat wangian anda menjadi tahan lebih lama. Kulit yang dilembapkan dengan baik akan memperlahankan proses penyejatan dan biarkan bau wangian itu berkembang. Pilihan terbaik untuk melembapkan kulit anda adalah seperti keluar dari tab mandi, gunakan minyak wangi, seperti minyak kelapa, pada kulit anda sebelum menyembur minyak wangi, atau menggunakan lotion badan yang wangi dengan minyak wangi anda.

 

Penulis Artikel:

Saadiah Asarani, Team Marketing De’Xandra