Machu Picchu, Hijauan Dunia

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Setiap hari, 2,000 pelancong dari pelbagai negara bersaing untuk masuk ke Machu Picchu, lelaki. Keindahan Machu Picchu terletak di awan adalah tarikan utama. Walaupun hanya dalam bentuk bangunan lama yang diwarisi dari suku Inka, tetapi ketika mereka sampai ke gunung yang dikelilingi oleh tebing tinggi dan hutan tebal, terasa betapa hebatnya Pencipta itu. Machu Picchu sering dipanggil Inca City yang hilang, terletak di runtuhan Inca pre-Columbian yang terletak di kawasan pergunungan pada ketinggian sekitar 2,350 masl. Machu Picchu terletak di atas lembah Urubamba di Peru, kira-kira 70 km barat laut Cusco.

Selain itu, tahukah anda, di dunia ini ternyata ada sebuah negara yang tak pernah merasakan guyuran hujan? Namun, meski tidak pernah mengalami hujan sekalipun, uniknya beberapa daerah di negara ini memiliki pepohonan dan rerumputan yang tetap tumbuh subur. Pada tahun 1998, negara ini memang sempat mengalami hujan, tapi bukan hujan biasa melainkan fenomena El-Nino yang membawa curah hujan deras sehingga membanjiri kawasan Peru dan memporak-porandakan rumah masyarakat di pesisir yang saat itu masih terbuat dari batu bata. Terdapat sekitar 100 orang yang tinggal di kawasan ini. Walaupun terdapat beberapa orang sahaja, namun beribu-ribu pelancong berlumba-lumba untuk datang dan melihat keindahan tersebut.

Bukan sahaja Macchu Picchu adalah warisan Inca di Peru. Tamadun yang telah wujud sejak abad ke-14, juga meninggalkan Moray. Bentuk dan kegunaan yang sangat menarik untuk pelancong dan saintis. Bangunan tamadun Inca di Peru, nampaknya telah mengagumkan pelancong. Selain Macchu Picchu, terletak kira-kira 50 km barat laut Cuzco dan di sebelah barat Kampung Maras, Pergunungan Andes, terdapat satu lagi tapak arkeologi Inca, Moray. Bangunan ini berbentuk seperti mangkok besar dengan kontur tanah yang semakin menurun dan dilengkapi dengan teras-teras yang konsentris. Sehingga, bangunan ini terlihat seperti teater terbuka di Yunani Kuno.

Jika anda ingin ke Machu Picchu, jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Untuk mendapat fell kehijauaan bumi Machu Picchu apa kata dapatkan DX Versace Bright Crystal dan DX Primus sambil keindahan alam sekitar, juga awan biru . Tentunya memberi mood ceria dan gembira kepada siapa saja yang memakainya!