Italy, Florence Kota Indah

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Ibukota Republik Fiorentina dan rumah Renaissance, Florence benar-benar merupakan salah satu kota paling indah di Eropa. Tidak salah kalau Dante menghasilkan karya karya La Comedia Divina di kota ini. Tidak salah jika da Vinci dan Michelangelo mencipta karya luar biasa, mereka membesar di Florence. Lawatan ke Florence akan membangkitkan keghairahan kami untuk kecantikan. Kecantikan menghalang kita, membuka mata dan minda kita. Pintu masuk ke bandar Florence, stesen kereta api utama adalah Stazione Santa Maria Novella. Terletak di Central Italy, Florence atau Florence mudah diakses dari bandar-bandar utama lain seperti Rom dan Milan, juga Venice dan Turin, kerana hampir setiap jam kereta api Frecciaargento berhenti di stesen ini. Satu jam dari sini, terletak Pisa yang mempunyai lapangan terbang murah, di mana pelancong dari banyak bandar di Eropah boleh mengakses Tuscany dan Florence.

Di samping itu, Istana di atas jika diperhatikan akan kelihatan seperti sebuah kubu. Bangunan gaya tentera abad ke-14 dengan menara 308 kakinya benar-benar menawan. Lihat juga keindahan lukisan fresco di dinding keluarga Medici yang berkuasa. Oleh orang-orang Florence, Pallazo Vecchio dianggap simbol kekuasaan rakyat kerana istana ini dibina setelah runtuhnya menara Ubert Gibelline. Lukisan hiasan dicat secara langsung oleh Leonardo da Vinci dan Michaelangelo Buonarroti, dua artis terkenal di Florence.

Selain itu, Bangunan satu ini adalah sebuah muzium nasional di mana terdapat banyak koleksi seni dari artis terkenal di Florence. Muzium yang telah wujud sejak abad ke-13 mempunyai beberapa karya berharga. Contohnya adalah lukisan pertama yang dibuat oleh Michelangelo dengan gelaran Baccus yang dihasilkan pada tahun 1470 sehingga lukisannya bertajuk Apollo pada tahun 1530. Selain itu, di muzium ini, anda juga akan dapati karya pelukis terkenal seperti Donatello, Ghiberti, Verrocchio Celini, Brunelleschi, Ammanati , Sansovino tiba di Giambologna.

Jika anda ingin ke Florance  jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Sambil menikmati  pemandangan yang indah apa kata dapatkan DX Embrace dan DX Lamela yang pasti akan membuatkan hari anda lebih bermakna. Tentunya memberi mood ceria dan gembira kepada siapa saja yang memakainya!