Italy, Amalfi Coast Kota Warna Warni

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Nama Amalfi Coast diambil dari nama kota ini. Sebagai ibu kota, Amalfi adalah destinasi pertama sebelum menjelajahi seluruh kawasan Pantai Amalfi. Bandar ini penuh dengan nilai sejarah kerana ia telah ditubuhkan sejak zaman Rom dan menjadi salah satu hubungan antara perdagangan dan Timur. Bangunan lama masih dikekalkan dengan baik sehingga sekarang. Lorong-lorong berbatu yang tidak terlalu lebar menjadi penghubung antara satu tempat dengan yang lain. Di pusat bandar adalah Katedral St. Andrew, yang seni binanya adalah gaya gothic, menara loceng, dan Muzium Kertas buatan tangan.

Selain itu, Atrani adalah sebuah perkampungan nelayan yang merupakan bandar terkecil di wilayah selatan Itali dengan populasi kurang daripada 1,000 orang. Dari pinggir laut, Atrani menawarkan pemandangan rumah putih dengan balkoni yang penuh bunga. Ke arah pusat bandar, struktur bangunan dan jalan-jalan abad pertengahan yang tipikal dengan kubah dan gerbang di bahagian atas bahkan lebih merosakkan mata. Umumnya bangunan lama ini digunakan sebagai gereja. Di bahagian timur Atrani terdapat juga Gua Masaniello yang mempunyai nilai sejarah penting kerana ia pernah digunakan sebagai tempat perlindungan bagi pemimpin revolusioner Itali abad ke-17. Tidak jauh dari gua itu terdapat juga rumah Masaniello yang terbuka untuk pelancong.

Daripada tiga belas bandar di Pantai Amalfi, Positano adalah bandar paling terkenal dan dikunjungi oleh banyak pelancong dari dalam dan luar Itali. Bandar ini mempunyai pelbagai rumah yang nampaknya “melekat” di bukit curam, warna pastel cerah dengan ribuan tangga dan laluan sempit yang menghubungkan satu tempat ke tempat lain. Dan yang paling menarik ialah pemandangan Laut Mediterranean yang memanjangkan sejauh mata dapat dilihat. Sama seperti bandar-bandar lain di Pantai Amalfi, Positano mempunyai banyak bangunan lama yang bersejarah dan masih dipelihara dengan baik sehingga kini, termasuk gereja-gereja dan kapel; menara dan kubu yang digunakan untuk menjaga bandar dari serangan lanun, iaitu Menara Fornillo, Menara Trasita, Menara Sponda dan Menara Gallo; dan Grotta La Porta, tapak pemukiman manusia dalam Tempoh Paleolitik. Di samping bangunan-bangunan bersejarah, Positano terkenal dengan sandal kulit buatan tangan dan pakaian katun berkualiti tinggi yang dikenali sebagai “Moda Positano”.

Anda mahu ke Italy, Amali Coast? Jangan lupa untuk selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Sambil menikmati pemandangan bangunan warna-warni apa kata dapatkan DX White Daisy dan DX Emblem pasti membuatkan hari anda lebih bermakna. Tentu juga memberi mood ceria dan gembira kepada siapa saja yang memakainya!