Indonesia, Kaya Budaya

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Bali adalah salah satu pulau di Indonesia yang merupakan tarikan pelancongan yang cukup terkenal di seluruh dunia. Pelbagai destinasi pelancongan boleh ditemui di pulau yang terletak di timur Pulau Jawa, mulai dari pelancongan semula jadi, pelancongan belanja, lawatan masakan, pelancongan budaya, pelancongan sejarah, dan sebagainya. Bagaimanapun, tarikan pelancong yang paling terkenal di pulau Bali adalah destinasi pelancongan pantai.

Jika anda bertanya dari senarai 10 kuil terbaik di Bali, mana kuil Hindu di Bali adalah yang paling popular bagi pelancong Indonesia? Jawapannya ialah kuil Tanah Lot. Kuil Tanah Lot sangat popular sebagai tempat bercuti bagi pelancong Indonesia. Kerana popularitas candi Tanah Lot, ketika musim tenang di Bali juga tetap ramai dengan kunjungan wisatawan. Kuil Tanah Lot dibina di atas terumbu karang yang besar di kawasan luar pesisir. Untuk memasuki kawasan kuil, ia hanya boleh diluluskan apabila air laut merosot. Manakala pada air pasang, kuil Tanah Lot akan dilihat di tengah-tengah laut.

Selain itu, Nusa Penida menyajikan pemandangan panorama keindahan yang mempesona seperti pantai berpasir yang tenang dan putih dan terdapat bukit-bukit yang indah ke tebing laut dan gua-gua batu kapur. Dari banyak tempat pelancongan di Nusa Penida, salah satu tempat yang mesti dilawati adalah Kepulauan Seribu yang terletak di Banjar Pelilit, Desa Tanglad, Kabupaten Nusa Penida. Lokasinya terletak bersebelahan dengan Pantai Atuh yang baru-baru ini terkenal kerana keindahannya. Penida adalah salah satu destinasi pelancongan yang indah yang mesti dilawati ketika bercuti ke Bali. Lokasi yang berbeza di pulau itu menjadikan perjalanan di sana mesti diambil dengan bot. Terdapat dua pilihan, iaitu menggunakan bot pantas atau kenderaan persendirian.

Jika anda ingin ke Bali Indonesia, jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Dengan menikmati keindahan lautan dan persekitaran persisiran pantai yang cantik, apa kata dapatkan DX Signora dan DX Emblem . Tentunya memberi mood ceria dan gembira kepada siapa saja yang memakainya!