Hawaii, Pencinta Pulau Indah

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Siapa yang tidak tahu Hawaii? Hujung pulau Amerika Syarikat (AS) adalah syurga destinasi pelancongan utama Negeri Paman Sam. Pelancong yang suka alam semula jadi dan menginginkan percutian yang menyenangkan dengan pemandangan indah, boleh memilih Hawaii sebagai destinasi pelancongan. Terdapat banyak pulau dan pantai-pantai yang menarik perhatian di mata dunia.

Antara Pulau ketiga terbesar di Hawaii menjemput pesona yang hebat untuk diterokai. Di samping itu, Oahu juga dikenali sebagai tempat untuk “mengumpulkan” semua orang di Hawaii. Dengan Honolulu sebagai ibu kota, Oahu adalah wilayah paling ramai penduduk di Hawaii. Masyaratkat Oahu menyebut dirinya asli Hawaii dan tidak terkejut jika mereka menegakkan tradisi Hawaii. Banyak perkara boleh dilakukan di Oahu. Di samping keindahan alam Pantai Kailua, kehidupan di Honolulu juga menarik perhatian. Beberapa tempat bersejarah juga terdapat di Oahu, termasuk Istana Iolani, Gereja Kawaiahao dan King Kamehameha I. Ia juga merupakan muzium yang dapat dikesan, seperti Queen Emma Summer Palace, Muzium Seni Honolulu dan Muzium Uskup. Melayari adalah pilihan utama untuk menghabiskan masa di Oahu. Musim melayari biasa berlangsung dari bulan November hingga Februari. Pertandingan melayari antarabangsa November dan Disember sering diadakan.

Selain itu, Waikiki adalah sasaran pelancong yang datang ke Hawaii. Keindahan pantai di Pulau Oahu sudah terkenal di seluruh dunia. Pantai yang tenang adalah tempat yang sempurna untuk belajar berselancar. Pantai ini juga merupakan saksi di mana Duke of Kahanamouku telah ditetapkan sebagai “Bapa Surfing Moden”. Keberanian Duke dalam menjinakkan ombak di Waikiki, penduduk yang diilhamkan untuk mencuba dan menguasai melayari. Terhadap latar belakang Diamond Head, Waikiki telah menjadi destinasi pelancongan sejak tahun 1950-an. Setiap bahagian Pantai Waikiki mempunyai namanya sendiri. Salah satu sasaran ialah Kuhio Beach, di mana di pantai ini berdiri patung Duke Kahanamoku. Air yang jernih dan tenang sesuai untuk para peluncur dan di tengah-tengah pantai terdapat tembok pemecah air. Kalau anda ke Queen’s Beach pula, aktiviti ‘bodysurfing’ adalah sangat popular di kalangan pengunjung. Anda bukan peminat pantai? Tak apa, tempat menarik lain untuk dijelajahi di Waikiki ialah Zoo Honolulu, Akuarium Waikiki dan Taman Kapiolani.

Andai anda berkesempatan ke Hawaii, jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Untuk mendapat feel ala-ala Hawaii Hula Girl, apa kata dapatkan DX Inshine yang beraroma nenas, pic dan bunga freesia. Tentunya memberi mood ceria dan bergembira kepada siapa saja yang memakainya!