Barcelona, Kota Seni Bina

24 December 2018 De'Xandra Uncategorized

Tidak berlebihan jika karya Antoni Gaudi yang satu ini disebut sebagai gereja terunik dan terindah di dunia. Sebabnya, pembinaan gereja ini mula dikerjakan pada tahun 1882 dan hingga kini, pembangunannya belum selesai. Anggaran seluruh bahagian Sagrada Familia baru akan selesai pada tahun 2026. Ini bermakna, memelukan masa hampir 150 tahun untuk mendirikan bangunan yang nantinya akan menjadi gereja tertinggi di dunia ini. Sememangnya, ia memerlukan lebih daripada satu abad untuk menubuhkan katedral gothic dan art nouveau ini. Bukan sahaja bangunan yang luas dan tinggi, tetapi luarannya penuh dengan bantuan terperinci. Kedua-dua gereja dan pelepasannya telah didaftarkan sebagai tapak warisan dunia.

Selain itu, keunikan yang dapat kita lihat percaya atau tidak, bangunan yang indah ini adalah sebuah rumah persendirian sehingga 2014. Selepas itu, Casa Vicens dibuka kepada orang ramai sebagai muzium. Kini pelancong boleh melawat bangunan yang dibina pada tahun 1877. Casa Vicens ditubuhkan atas permintaan Manuel Vicens, ahli perniagaan kaya di Barcelona. Pada tahun 1899, kediaman ini dibeli oleh Dr. Antonio Jover yang kemudian mengubahnya pada tahun 1925 dengan bantuan arkitek Juan Sierra de Martinez.

Seterusnya, Lokasinya di jalan sempit menjadikan sukar bagi pelawat memandang depan bangunan secara keseluruhan. Palau Guell, yang juga dikenali sebagai Guell Palace, adalah rumah besar atau rumah besar yang diasaskan oleh Antoni Gaudi untuk seorang ahli perniagaan bernama Eusebi Guell. Di sinilah keluarga Guell hidup dan melemparkan pihak untuk rakan niaga mereka. Pada tahun 1969, kediaman yang dibina pada tahun 1886 dinamakan sebagai aset budaya kebangsaan. Dan pada tahun 1984, UNESCO menamakannya sebagai tapak warisan dunia.

Andai anda merancang untuk bercuti ke Barcelona, jangan lupa selitkan wangian De’Xandra ke dalam tas tangan ‘carry-on’ anda! Saiznya yang kecil membolehkan ia dibawa naik ke pesawat supaya anda boleh semburkan wangian kegemaran anda bila-bila masa. Untuk mendapat fell Kota Barcelona, apa kata dapatkan DX Pure love dan DX Brave yang berbau buah-buahan dan menyenangkan si pemakai sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan. Tentunya memberi mood ceria dan gembira kepada siapa saja yang memakainya!